DiscoverEU to inicjatywa w ramach programu Erasmus+ (2021-2027). Oferuje ona młodzieży w wieku 18 lat możliwość podróżowania po Europie. Ma to wzmocnić wśród młodych ludzi poczucie przynależności do Unii Europejskiej, umożliwić im odkrywanie różnorodności Europy, jej dziedzictwa kulturowego i historii oraz pomóc im w nawiązaniu kontaktów z ludźmi z całego kontynentu i odkrywaniu samych siebie.
W ramach projektu Discover EU odbyły się 2 wyjazdy:
(1) Eco farming in Slovakia 24 sierpnia do 1 września 2024 r.
(2) Organic food - 10-18 września 2024 r.
Eco farming in Slovakia 24.08-01.09.24
W dniach 24-29.08 uczestnicy zwiedzali Levice oraz okoliczne farmy Uczestniczyli w artystycznych warsztatach na farmie lawendowej
Prowadzono tam zajęcia muzyczne- SolarGuitar, plastyczne- upcyclingowe obrazy z wykorzystaniem elementów zebranych w naturze eco-edu związane z permakultura i organicznymi uprawami odwiedzili lokalne termy - Santowka- posiadajace lecznicze własciwości Odwiedzili Szeged i słynne wzgórze oraz przeszli przez most na Dunaju dzielący Węgry od Słowacji.
28/08 uczestniczyli w święcie niepodleglosci gdzie ugoszczono ich lokalnym winem i gulaszem z jelenia. uczestniczyli w rozpalaniu watry i wspólnej zabawie z lokalna ludnoscią i ich muzykami.
29/08-01/09 - odwiedzili Bratysławe i Wieden. Tam zwiedzili zabytki kultury i architektury- odwiedzili muzea jak rownież ogrodki działkowe będace alternatywa słowackich farm.
10/09-19/09/24 Organiczna żywność
Wyjazd rozpoczął się 3 dniowym pobytem w Bratysławie gdzie uczestnicy poznawali lokalna kulturę i kuchnie. Zwiedzali zamki i miejsca tradycyjnych kuchni etc
Wzięli udział w konferencji na temat Solidarity in EU - gdzie dowiedzieli się o ważnych problemach związanych z włączeniem i procesami demokratycznymi w EU
Kolejne dwa dni spędzili podziwiając kuchnie i kulturę austriacką.
Odwiedzili muzea i popróbowali tradycyjnych potraw a na kolejne dwa dni wyruszyli do Ljubljany przez Graz.
W obu miejscach podziwiali lokalna architekturę i próbowali tradycyjnych potraw.
W Ljubljanie po wizycie na zamku i debacie nad obecnością smoków- takich jak nasz wawelski, odwiedzono market z tradycyjnymi potrawami gdzie organiczne kiszonki są niezwykle popularne i poza nasza kapusta czy ogórkami oferują kiszona rzepę, pomidory, buraki, marchewkę, jabłka, etc
Odwiedzili artystyczna dzielnice z budynkami pokrytymi graffiti i w strugach deszczu- opóźnionymi pociągami dotarli do Wiednia.
Ze względu na załamanie pogody odwołany został pociąg z 18/09/24. Musieliśmy spędzić extra noc w Wiedniu i wykupić nowe bilety na autobus gdyż komunikacja pociągami została sparaliżowana.
DOTACJA w ramach programu Erasmus+ Projekt 2024-1-PL01-KA155-YOU-000204919 "Odetchnij i rozglądnij się˛ wokół"